Politikë

BERAT LUZHA : Shqipria duhet te flas per Kosove e jo Serbija facebook dje 15.10.16 në orën 3:45.MD :

 Shqipëria, sipas disa politikajve dhe gazetarëve, nuk paska të drejtë të flas për Kosovën!!! Sipas kësaj i bie që Serbia paska të drejtë të flas për Kosovën, ngase askush deri tash, nuk e tha që ajo nuk ka të drejtë?!!! Dhe Serbia flet dhe vepron kundër Kosovës ditë e natë, pandalë kurrë!

Komentpergjigja ime paksa i mllefosur :

Xun Çetta : Berat i nderuar, te flasim e të shkruajm dhe mos ti konkretizojm gjërat, veqsa maltertojm lexuesit dhe elektoratin politik.
Shqipëria nuk ka fol aq sa duhetë të flas e bëj për Kosovën ashtu si edhe shumë shtete mike të cilat kanë të drejt të flasin e bëjn për Kosovën e mjegulluar në politikë.

Shqipëria dhe asnjë shtet tjetër nuk kanë të drejt të flasin në emer të Kosovës për formën e ndarjës nga Serbija dhe bashkimit më Shqipërinë pasi veq po flitet kaq më të madhe për këtë bashkim vetem tani kur e tha edhe Vuçiçi…

Kosova përfaqson vehtën më ndihmën e atyre shteteve që bëjn për Kosovën duke mos ju përzier në vullnetin e popullit të Kosovës si dhe duke mos lënë hapësira që Serbia të flas me Tiranën për fatin e Kosovës……

Mik i nderuar, nuk pat nevoj ta thëm këtu dhe ta nguliti më qekiq këtë dallim të cilin e trajtoni e nuk e konkretizoni që të mbyllën peshperitjet pa fryte të duhura në politikë.

Komentuesit duan ta dinë konkretisht problemin qe ke shtruar për ta trajtuar shkurt dhe mos e zgjatin shumë pos pajtimit me faktin se, për Kosovën vendos populli i Kosovës dhe jo Tirana Zyrtare ndihmën e të cilës e duam akoma më shumë.

Ky është dallimi pse Tirana nuk guxon kurr të vendos e as bisedoj më Serbinë për fatin e Kosovës.
Ne flasim më Serbinë dhe vendosim për fatin tonë ngase duhet të shkojm drejt pranimit dy palësh të ndarjës sonë dhe ta pranojm njëratjetën si shtet e jo të flet Tirana nga e cila nuk po ndahem, më Tiranen zyrtare mund të flasim për tjera hesape Berat i nderuar.

Linku nga profili i Beratit dhe komentet aty:

https://www.facebook.com/berat.luzha.3/posts/1253937784677775

Luzern 16.10.2016

Xun Çetta

Komentet në facebook:

Ahmet Bllaca : Po more te nderuare Serbia nuk ka pas te drejte te flas per Kosoven ase atehere kure ishte Jugosllavia qe nga viti 1974-er kur juka dhene statusi Autonom:KSAK-es e kendeje, dhe me ardhjen e Milloshevicit ne krye te Shtetit u ndrrua Kushtetuta me dhune me 1989-te vetem e vetem per te pase Juridiksionin mbi Kosoven Serbia dhe per te fole edhe ne Emer te Kosoves ne kuader te Serbis dhe per te mose pase Autonomin qe kishte, me nje fjale Pozicionin qe kishte ne kuader te Federates se atehershme Jugosllave si Element i Barabarte Kushtetues me gjashte Republikat tjera qe ishin, prandaj Serbia sipas Kushtetutes se 1974-es nuke ikishte sundimin Kushtetues ndaj Kosoves, pasi qe Kosova ishte drejte perderejte ne kuader te Federates se atehershme dhe me nje fjale vetem qe se kishte Emrin Republike se perndryshe te gjitha ingerencat e Republikes i kishte, sote Kosova esht Shtete i Shpallur dhe i njohur permbi 100-de Shtetesh, por nuke do te thote se Shqiperia nuke ka te drejte te flase, apo ne ndonje raste te perfaqesoje Kosoven, kure e dim qarte se ende Pozicioni i Kosoves ne disa Organizata Nderkombetare nuke eshte njofte, e qe besa edhe nga 5-se Shtete te Europes ende jo, k,shtu qe mose nxitoni dikushe dikushi te folni diqka qka vertete nuke ka te beje fare ase me te Drejten , dhe ase me Etiken e shprehjes kur eshte ne pyetje Shteti Shqiptare, dhe Shqiptaret rrhethe saje.

Berat Luzha : Ah, bre Xun, nuk më ke kuptuar apo çka është puna? Shqipëria ka drejtë të flas për Kosovën, por nuk kam thënë se ka të drejtë të flas në emër të Kosovës. Madje Shqipëria e ka detyrë kushtetuese të flas dhe t'i mbrojë të gjithë shqiptarët jashtë kufijve shtetërorë. Edi nuk foli në Beograd në emër të Kosovës por foli për Kosovën dhe ishte shumë, shumë i qartë dhe shumë konkret.

Xun Çetta : Komplet pajtohem dhe e kam thënë se z. Rama ishte në nivel kushtetues por sikur nuk po llogaritim në pasojat sikur politikat e zyrave prapa perdeve e montojn apo parapergaditin një marrveshje Tiranë-Beograd për ndarje të Kosovës në emer të një politike gjoja të paqes në Ballkan e që faktikisht e cila do sillte luftëra të reja. Sebija e Shqipria duhet të jenë sa më bashkëpunuese për rejonin dhe në këtë rast edhe për njohjen e Kosovës suvrane më të drejt vendimmarrje të lië për fatin e sajë, por jo që Tiorana të flet e as vendos në emer të Kosovës ngase ato bisedime do ishin tepër të rrezikshme qoftë edhe pa fajin e Tiranës. Vet futja në bisedime për Kosovën pa zërin e Kosovës dhe qytetarëve të sajë, nuk ka si të mos lind pyetja, e çfarë po ndajm tani?. Kjo është e keqja në politikë aq më keq në diplomaci kaq të rrezikshme të cilat po na i sjellin rreth nesh Berat i nderuar. Me ata rreshta sqarues ju kuptova në plotëni dhe ndoshta nuk pat nevojë të flasm kaq konkret për momentet kur diplomacitë janë tepër ofanzive kunder vullnetit tonë.

Berat Luzha : Nuk ka bisedime mes Shqipërisë e Serbisë për Kosovën dhe nuk do të ketë, lumë Xuni. Mos u frigo fare për këtë. Po Tirana duhet të flas dhe të na bëhet krah, siç ishte gjatë luftës.

Avdi Fejzaj : Edi Rama ja beri te qarte...Daulla biene kushe ka veshe me ndegjue...Deklerata e Ministrit Hoxha...eshte per te ardhe keqe..kjo s,done komente...!

Xun Çetta : Dje, paksa i revoltuar nuk i kisha lexuar sa e sa link-statuse të sa e sa postuesve në profilet e tyre në facenook rreth këtij problemi i cili nuk po trajtohet bash drejt, mendoj si pasojë e mos konkretizimit të mendimit ton veq e veq. Pra mendoja se jam keqkuptuar ditë më parë edhe pse isha shumë i qart dhe konkret.

Sot kur lexova shumë postime të disa profileve, kuptova se nuk ishte fjala për ndonjë keqkuptim timin të mundshëm por paskan shkruar sa e sa tjerë dhe jo bash konkret në mendimet e tyre.

Në mungesë kohe dhe jo gadishmerisë time për tu marr me gjitha ato postime, unë nuk po ndalem tek link-statusi i Nexhmedin Spahiut i cili gradualisht po e kupton realitetin edhe pse nuk mund të bëjë kthesa radikale nga mendimet e tij të shprehura tash sa kohë, kthesat vin gradualisht, nuk po merrem as me Halil Matoshin po as më shumë statuse tjera sa i lexova në profilët e tyre.

Ajo që më intereson është ta di sakt deklarimin e Ministrit të punëve të jashtme z. Enver Hoxhaj të cilin as se kam lexuar e as dëgjuar sakt çfarë ka deklaruar. Kam pershtypjën mos z. Hoxhaj është keqkuptuar ashtu siq mendova se mund të jam keqkuptuar unë.

Nese dikush mund të ma gjej video linkun apo statusin qoftë edh citatin e deklatimit tij, pse jo edhe më shkrim gazetash, unë do isha mirënjohës.

Ministri Hoxhaj është shef i diplomacisë jashtme dhe mund të jetë keqkuptuar nese e ka pas fjalën tek paralajmërimi se, Tirana nuk mund të flas, bisedoj e aq më pak të vendos për Kosovën, Kosova ka zërin e vet, popullin dhe vullnetin për ta thënë realitetin e percaktimit tij.

Kjo nuk është në funksion të ndalimit të Tiranës që të perzihet në punët e brendshe të Kosovës, jo, përkundra e bën më aktive atë që të merret dhe të bëj për Kosovën qoftë më vizita sa më të shpeshta në Beograd.

Nese nuk bënë dhe nuk interesohët për të pra për Kosovën, atëhere do bente shkelje kushtertuese ku qartë obligohet të merret dhe mbroj gjitha trojet shqiptare.

Edhe këtu u revoltova paksa ngase lexova një reagim shumë të ashpër të cilin i kështe bërë Idriz Mehmeti shefit të diplomacisë z. Enver Hoxhaj. E pres nga kushdoqoftë që të më postohet këtu, fjala e plotë e z. Hoxhaj.