Politikë

Bajram Mjekufacebook 22.10.16 ( Nga letra e oficerit Serb)
  

Luma nuk ekziston më!

 

Sot 103 vjet më parë, gazeta serbe Radničke novine e datës 22 tetor, 1913 botoi letrën e një oficeri serb në të cilën shkruante:
“Luma nuk ekziston më. Nuk ka mbetur asgjë tjetër veçse kufoma, pluhur e hi. Janë katunde prej 150 deri 200 shtëpi, në të cilat nuk gjendet më asnjë njeri. I mblidhnim shqiptarët grupe-grupe nga 40-50 veta dhe i therrnim me bajoneta derisa i mbytnim…”.
Radničke novine u themelua nga socialdemokrati dhe humanisti Dimitrije Tucoviq, i cili shkruante për mizoritë serbe kundër shqiptarëve.

Xun Çetta : Ka kohë që kur po orvatëm ta gjëj ndonjë Dimitrije Tucoviq të ditëve të sotme por vështirë ta gjesh, përjashtuar Natasha Kandiqin, Sonja Biserko e ndonjë tjetër. Pra jemi shumë më largë më njerëz real në politikën Serbe nga ishim vite më parë. Kjo është për keqardhje por edhe alarm çfarë po bëjm ne.

Link-statisi:

https://www.facebook.com/bajram.mjeku/posts/10155677164788868

Luzern 22.10.2016

Xun Çetta

Shtesa në facebook:
 

Mos të më pozicionoj njeri si të djatht apo të majt, ngase kurtha intrigantesh politike janë këto nga ata të cilët as nuk jan të majt e as të djatht kur është në pyetje perkushtimi i drejt mbi realitetin politik. Ata që vrapojn ta pozicionojn tjetrin, vet jan të pa pozicionuar ngase duan të perfitojn sipas situatave dhe momenteve varësisht si ndërrohet flamuri i interesave tyre politike.

Ja si trajtohej dhe çfarë thuhej nga Serbet mbi perkushtimet e Tucovicit:

ČULI STE ZA NJEGA, A ZNATE LI KO JE ON? Dimitrije Tucović, čovek koji je kritikovao Srbe zbog zločina nad Albancima!

Na današnji dan 1914. godine, na Vrače brdu nedaleko od Lazarevca u Prvom svetskom ratu, u Kolubarskoj bici, poginuo je kao rezervni oficir Dimitrije Tucović, vođa socijalističkog pokreta u Srbiji, novinar i borac za ljudska prava i socijalnu pravdu

Ovaj socijalistički vođa je čitav svoj život posvetio pitanjima od vitalnog značaja za jedno slobodno i uređeno društvo. Možemo ga nazvati čak i čovekom revolucionarnog duha i ideja, velikanom srpskog novinarstva, a lako ga se sećamo i kao čoveka koji se suprostavio kralju, tadašnjoj politici i režimu.

Naime, Tucović je čitav svoj život posvetio borbi za radnička i ljudska prava, ravnopravnost polova, opšte pravo glasa, socijalnu pravdu i građanske slobode u Kraljevini Srbiji, a neke od ideja za koje se on zalagao danas predstavljaju široko prihvaćene vrednosti u našoj zemlji.

Linku apo vegëza në internet:

http://www.telegraf.rs/vesti/politika/1317205-culi-ste-za-njega-a-znate-li-ko-je-on-dimitrije-tucovic-covek-koji-je-kritikovao-srbe-zbog-zlocina-nad-albancima