Politikë

Shqiptarët kudo në politikë ende janë në tranzicion, nga politikat po mësojm dhe na duhët edhe ca kohë kur politikë aktive edhe do mund bëjm ngase pervoja të mëdha politike vërtetë po kalojm.

Dinamika e politikave globale po vërshon dhe ne duhët më durim e kujdesë atyre të u perballojm që sherrin nga jasht mos ta sjellim në shtepinë tonë.

 

Tema politike për trajtim ka shumë por jo të fundosemi në gjitha çfarë tjerët na i lansojn, ende jemi pa kaqik të gjitha ti perballojm.

 

Mini shengeni Ballkanik është një minim i vogël në BE sponzorizuar nga Rusia ashtu siq Anglia në anën tjetër po perballon deminimin e minimit të BE-s të sponzorizuar nga jasht kontinentit tonë Europian...

 

Kosova në ketë mes, politikisht duhet të jetë Zvicra e Ballkanit, nese Zvicra e donë një BE stabile por jo të futet në BE, pikërisht kështu Kosova nuk duhet të futet në mini shengen Ballkanik pa e parë mirë fatin dhe qellimin e sponzorit Rusi.

 

Vendi ynë në gjitha këto vlime politike ende po vazhdon të jetë pa qeveri po dalim si pula pa kry, kjo e keqe po na kushton por ende nga politika ne po mësojm. Via të kuqe mes subjekteve politike tash e tutje të qesim nuk bënë ngase u pa se ato po na bllokojn ngase partnerin bashkëqeverisës pastaj po e lazdrojn, madje kushtëzimet e pa perballueshme i dyti po i bënë dhe kështu fituesin po e devalvon.

 

LDK tani Pacollin po e kopjon, deri në momentin e fundit po tenton që sa më shumë pushtet më marr në mënyerë që LVV-n në bashkëqeverisje ta defaktorizon dhe ndihmën këtu PDK më të madhe është tu ja dhënë, Presidentin si emër LDK nuk e afron pa marr mbështetjën e PDK-s më të cilën si opozitë do të fillon e bashkëpunon dhe më këto politika në bashkëqeverisje më LVV-n pastaj ta vazhdon.

 

Albini në gjitha këto rrethana një gjë duhët të mos e harron, është votuar që edhe politikë të bënë e jo veq i pari më dal, testin në këtë fushë politike ai duhët më e dhënë pa dallim a mundet më ja dal apo dështon. Kthimi i tij në pozitat që ka qenë, LVV-në e shkatrron, mos ta mashtroj mendja atë se kur e sheh situatën, duke u kthyer prapa serish vehtën e forcon, jo, jo provimin ai duhët më e dhënë pa dallim notës që do ta marr, procese këto janë dhe nga politika të gjithë duhët të mësojm se sa punë bërja e shtetit nga ne kërkon.

 

Më e pa qeveri, institucionet punët e veta duhët të vazhdojn më i kry, sapo të bëhemi më qeveri kushtetuta dhe ligji zgjedhor në mënyerë institucionale dojn ndryshim të ri.

 

( Shkrimi në këtë mënyerë sadopak po më ndihmon ngase lodhja e madhe më seriozitet politik po më shkatrron dhe shpirtin po ma lëndon )

 

Luzern 22.12.2019

Xun Çetta

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Ti krahasojm dhe hulumtojm kohët e tranzicioneve politike :

 

 

Ashtu siq opozita mjerisht na mbeti bukur e perqarë, tani edhe qeveria pas këtyre zgjedhjeve po rrezikon të na dal si e perqarë në këtë bashkëqeverisje !!!

O sa fat i keq për këtë popull i cili nuk ka si të përzgjedh më.

 

Përe mua tashmë u tepru, nuk kam çfarë më shkru veq tjerët më i mësu se si duhët pare më heret se çfarë po ndodh më politikanj tone.

 

Lexo nese koha ju premton dhe vërtetë ju intereson që situatat më këto modalitete ti shihni në ngjajshmeri:

 

Afishuar më shtesën sot 21.12.2019 :

 

Facebook:

https://www.facebook.com/xcetta/posts/2853706904649421

 

Xun Çetta facebook 21. Dezember 2014 · 

 

Opozita e bashkuar dhe qendrimi im i njëanshëm në vazhdim ( Vetkritik )

 

Më këndelljën e të ndershmëve në PDK mbi këtë koalicion të bashkimit, i keqi më të keqin, tani sikur po gëzohet LDK pa kuptuar faktin se edhe vet, madje para PDK-së ishte, është dhe duhet të vazhdoj të jetë në perpjekje të ndarjës së më të këqijve nga deputet e anëtar të ndershëm të sajë të cilët nuk i kanë munguar kurrë.

Ky realitet i cili po fillon në PDK,nuk guxon ti trimëroj gjithë anëtarët e LDK-së të cilët edhe vet si parti pilitike në bashkëqeverisje më PDK-në, nuk janë dhe nuk guxojn të jenë më unik se sa PDK e cila teksa do të filloj këtë ndarje nga e keqja. Detyrë e tyre e kryer më nderë në këto situata është kur më të ndershmit e të dy partive fillojn e dalin si deputet të pavarur, pra jasht grupeve parlamentare ...Kjo do ishte merita e tyre më e madhe sesa edhe e vet unifikimi i opozitës së bashkuar ku edhe aty nuk e kemi punën krejt të shëndosh. Pa një ngritje të vetëdijës së këtij niveli politik brenda koalicionit qeveresë, ne e kemi vështirë ta thyejm aksin më të zi politik i cili në kuvend, më numra perfundimisht ka marr pushtet apsolit mbi këtë vend.

Për demokracinë brenda kuvendit, shumë më mirë do të ishte kjo formë e bashkimit të zërave kunder të keqes se sa opozita e bashkuar pa numrat e mjaftueshëm të detyrohet dhe organizoj format jo demokratike jashtë kuvendit. Dalja e deputetëve të pa kënaqur më këtë koalicion, si deputet të pavarur, do e shpetonte demokracinë brenda kuvendit nga detyrimi i organizimit të opozitës së bashkuar jasht kuvendit.

Nese imponohet braktisja e kuvendit nga opozita e pa forcë më numra për të ndikuar në raste të caktuar, qysh tani paralajmërohen z Eduard Kukan dhe Knut Fleckenstein që të mos marrin hapa të ndikimit mbi opozitën që të kthehen në kuvend ngase kjo do të bëhët e pa arritshme për ta. E thash këtë nga fakti se pikërisht tani kjo gjë po u ndodh atyre në Tiranë ku këta dy diplomat nderkombëtar edhe mund të ndikojn për kthimin e opozitës në kuvend për dallim nga çfarë do të kundershtohen në Kosovë.

Ka kohë që kur kam shkruar gjerë e gjatë mbi rastin e konflikteve të interesit në Rektoratin e UP-së, tash kur akoma vazhdojn aventurat mbi Rektorin Zejnullahu, unë nuk po shkruaj më, jo nuk po shkruaj ngase duke kaluar e trejtuar telashe tjera nuk po premton koha të vazhdoj atje. Ka kohë që kur kam shkruar gjerë e gjatë mbi ikjen e qytetarëve nga vendi dhe tani vonë edhe mbi ekzod masiv, kam shkruar aq shumë sa kam bërë thirrje të ndalemi paksa ngase, fitova pershtypjen se sa po ndikojm pozitivisht po aq jam ndier fajtor se kemi ndihmuar në imazhin e keq të vendit tonë, dihen preokupimet e mia në këtë drejtim po edhe thirrja që ta ulim fitilin e zbardhjës së kësajë fatkeqësije. Tash sa ditë a muaj pra nuk po më del koha po edhe nuk kam gadishmerinë të shkruaj mbi këtë dobësi të vendit tonë edhe pse pikërisht sot, akoma ishte dhe po vazhdon të jetë si temë e tmerrshme në lajmet qendrore të kësajë mbrëmje.

E tani, sot po paralajmëroj se çfarë mund ta gjenë vendin më organizimin e opozitës së bashkuar në bashkëpunim më gjithë të pa kënaqurit e vendit tonë, opozitë kjo e cila edhe në forma tjera do detyrohet ta thyen fuqinë e numrave matematikor në kuvendin e Kosovës.

Unë po shkruaj dhe paralajmëroj tani mbi këtë projekt i cili nuk do mund të ndalet as nga faktori politik vendor e as nga ai nderkombëtar dhe kur të perjetohet, unë nuk do të shkruaj më ngase do të shkruajn media e kontrolluar por atëhere veq do të jemi në faza tjera për të cilat do paralajmërohen dhe për të cilat prap si media do jenë paksa të vonuara në informim.Media e kontrolluar në vendin tonë tash sa kohë nuk po len vend për lajm objektiv dhe në kohë, nuk po lejon ajo duke dezinformuar dhe krijuar lajme të rreme për të blerë kohë për politikën e cila i kontrollon ato.

Një gjë të vështirë për mua, por për hirë të karakterit tim që kam, duhem ta them publikisht dhe më transparencë:

( Edhe sikur ky koalicion qeverisës si më e keqja e vendit tonë të nxjerr vendim të rrept e rigoroz dhe të arrij ta ndal korrubcionin, krimin politik dhe ekonomik si dhe të filloj që në forma të ndryshme ta shperndaj kapitalin e plaqkitur të vendit tonë, vetm që ta mbaj pushtetin ! Unë jam dhe do të mbetëm kunder kësaj qeverije deri në momentin kur ajo o do bie o do i skadoj mandati të cilën gjë nuk e deshiroj si zgjatje)

E di se ky qendrim i ri i njëanshëm kurr nuk ka qen në natyrën time që ta kundershtoj edhe hapin apo suksesin pozitiv vetëm pse si sukses vjen nga kundershtari politik! Kjo është për vetkritikë, por ka faktor tepër të arsyeshëm për të qenë dhe vazhduar kështu.

Luzern 21.12.2014

Xun Çetta

info-cetta:

http://info-cetta.com/modules.php?name=News&file=article&sid=555&fbclid=IwAR3zjezJ6FEROQp-RpB0E59xMMtdZ_N8_5OmojrsxryEZRgCdRHStwpXha8

 

Facebook:

https://www.facebook.com/xcetta/posts/895354603818004:0