Info Çetta

Publicistikë e pavarur

Artikel Übersicht


Që të mos mbetem krejt pasiv,ja dy fjalë të pa përfunduara

( Që të mos mbetem krejt pasiv edhe pse në pushime ,ja dy fjalë të pa përfunduara nga të cilat shpresoj të kuptohem drejt )...

Që të mos mbetem krejt pasiv,ja dy fjalë të pa përfunduara

( Që të mos mbetem krejt pasiv edhe pse në pushime ,ja dy fjalë të pa përfunduara nga të cilat shpresoj të kuptohem drejt )


 

Tani e sa vite pas lufte po punohet e veprohet që të pranohet humbja dhe ligështimi i veprimtarëve si dhe idealistëve të shekullit tonë. Po ndodh kjo e keqe për shumë arsye të cilat nuk po i renditi tani e as nuk po i pasqyroj ato ,pa dallim më apo pa arsye të kohës apo rrethanave çfarë po kalon kombi ynë.

Mjerisht shumë veprimtar e të quajtur idealist kanë kontribuar dhe sot po ndihmojnë këtë të keqe madje jo pak prej tyre po dalin se kanë luajtur me dy karta të kësaj rruga pa dashur ti akuzoj drejtpërdrejtë për punë të liga, të paktën jo qëllimisht dhe më vetëdijen e tyre.


 

 

Pas kaq vitesh tani në pushim vjetor (Lajme)

Të nderuar lexues/e

Kaluan ca ditë që kur nuk jam aktiv. Pas kaq vitesh po provoj te kem pushim vjetor dhe kështu ti kaloj ato më familjen time edhe pse shumë shkurt në deti gjegjësisht Ulqin, Aktivitete,kryesisht takime po kam në Kosovë por jo më kohë të mjaftueshme për tu marr edhe më publikim aktivitetesh e as analiza apo komente të ngjarjeve.

Shpresoj të jem kuptuar drejt dhe uroj gjithë lexuesit që ti kalojnë pushimet si më mirë pa dallim mundësive kush çfarë i ka ato.

Trubuhovc 22.07.2012

Xun Çetta

Po u nda Kosova do thyhen shumë zemra... (Komentime )

Po u nda Kosova do thyhen shumë zemra dhe pasojat do jenë të pa parashikueshme i nderuar z. Rasmusen.

Zoti e bekoftë Kosovën dhe miqt e saj. 

Jahjaga: Amerikën e kemi shumë për zemër, zoti e bekoftë!


Publikuar: E marte 3 Korrik 2012, 22:23

Presidentja e Republikës së Kosovës, Atifete Jahjaga, ka marrë pjesë në ceremoninë festive të organizuar nga Ambasada Amerikane në Prishtinë, me rastin e 236 vjetorit të pavarësisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës.
 “Sot ju bashkohemi qindra milionë amerikanëve, qytetarëve të botës së lirë, që po kremtojnë 236 vjetorin e pavarësisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës, tokës së mundësive të mëdha”, ka thënë presidentja në fjalimin e saj.

 

Tema :Liria e mendimit dhe 1000 forca serbe në Kosovë !

Liri të mendimit,analizës së lirë dhe të shprehurit aso çfarë i duhet njerëzimit nuk ka pas,nuk ka dhe nuk do arrihet kurrë. Ajo liri në segmente të caktuara para syrit tonë avancohet çdo ditë e më shumë. Nga liria e cunguar si i pushtuar,nesër falë rezistencës dhe atyre që nuk pushuan së vepruari kundër pushtuesit ti lirohesh dhe nuk e ke më atë cungim lirie por mjerisht fillon e keqja tjetër !!! pra vjen cungimi i lirisë nga pushteti i grabitur nga po ata që nuk bënë gjë për këtë liri.


Pas një kohe relativisht të gjatë pushtetarët dhe shërbëtorët kah i ka instaluar pushteti si i tillë grabitqar fillon e komprometohen dhe kështu liria për të ju thanë se jeni kompromentuar po ashtu vjen,por nga kjo vazhdon e keqja e radhës,pra i thuan sa herë të duash por liria për të thënë e mos ndërmarr asgjë po ashtu nuk është liri. Nëse nuk po shtypet liria për ti thënë gjërat ashtu siç janë mjerisht tani po injorohet deri në poshtërim pikërisht thëna e realiteteve të hidhura e për më keq në këto realitete të hidhura për ditë e më shumë po fundose edhe populli në luftë për bukë goje.

Ajo e keqja finale në këtë mos liri të mendimit,analizës dhe shprehjes së lirë përfundon në vet popullin e pa emancipuar më kulturë ligjore në një vend ku drejtësia nuk funksionon dhe kështu pastaj njerëzimi për të mos krijuar kundërshtar personal,fillon e humbë kurajën për ti thënë tjetrit në surrat se kush në realitet çfarë ishte dje,është sot dhe kish ku po e përplas vendin tonë.

Nuk po them perëndimi por po them shtetet e pajisura më kulturë shtetërore dhe infrastrukturë ligjore,nuk do qajnë kokën aq gjatë për një popull i cili nuk donë apo nuk din ta merr fatin e vet në dorë dhe si i pavarur të shkoj andej kah po flitet e nuk po veprohet.

Deklarimet e fundit të ministrit të punëve të brendshëm të Serbisë z. Dacic për kthimin e 1000 forcave Serbe në Kosovë ( Absurde të thuhet e lere mendohet) nuk kanë pas parasysh asgjë ma shumë se sa faktin se në Kosovë nuk po vendoset rendi dhe qetësia. Atje ka korrubcion,krime politike dhe ekonomike si dhe për faktin se në Kosovë faktikisht janë instaluar forca më të cilat Serbia do vazhdonte punën...

Minoriteti serb në Kosovë është larg më i mbrojtur nga është shumica Shqiptare e mos të flas për minoritetet tjera. Çfarë përjetoj unë në shtetin e Kosovës ku nuk ke kujt ti drejtohesh për drejtësi dhe mbrojtje nga keqbërës,një gjë e tillë nuk i ka ndodhur,nuk po i ndodh dhe uroj të mos i ndodh serbit në Kosovë. Serbet ishin pushtues në Kosovë,por nuk ishin të mbrojtur sa janë sot falë gatishmërisë për ta bërë shtetin e Kosovës. Ky ishte realiteti i pas luftës në Kosovë,por nga sot,ligji do duhej të veproj dhe drejtësia të mbrohet pa dallime nacionale,fetare apo racore...

Ardhja e 1000 trupave serbe në Kosovë siç ka imagjinuar z. Dacic më shumë do i mbronte veglat e instaluara burokratike,karrieriste e kriminale pa dallim nacionaliteti se sa qe do kishte nga kush ta mbroj minoritetin serb në Kosovë...

Luzern 30.06.2012

 

Xun Çetta

 

Deformo dy harta më piant program pa shih zbardhjen e hartës së tretë... (Komentime )

PS.

Barte më piant si foto dhe deformo dy hartat anësore derisa të zbardhët harta e tretë.
Është kohë ilegaliteti tani apo ti shprehim vullnetet tona dhe mos e pësojmë politikisht ???.

Luzern 25.06.2012
Xun Çetta

Ende herët për takimin Jahjaga-Nikoliq-Xuni koment (Komentime )

Publikuar në,Kosova Sot“E diel 24 Qershor 2012, 18:5


Ndonëse dialogun e shohin si të domosdoshëm për vendosjen e raporteve ndërshtetërore në të ardhmen, njohësit e zhvillimeve politike në Prishtinë thonë se presidenti serb, Nikoliq, paraqet një personalitet me shumë pikëpyetje te komuniteti ndërkombëtar, sidomos te vendet e botës demokratike, kështu që realizimi i një takimi të shpejtë me presidenten Jahjaga konsiderohet se do t’i nevojitej atij vetëm për të përmirësuar imazhin para bashkësisë ndërkombëtare. Jahjaga shprehet e gatshme të takohet me këdo në interes të Kosovës.

Më mirë këngëtar apo veprimtar ?

Më mirë këngëtar apo veprimtar ? Po edhe këngëtari është veprimtar,madje më hapësira publike dhe rrjetin e zgjeruar në popull e më thellë se kaq ...


Nuk e kam dit se më në fund kjo punë do barazohet kështu,nuk kam gjë kundër aq më pak kur të dy këngëtarët në foto e shumë tjerë si këta i kam njerëz të mijë në baza familjare po edhe tjerët në baza shoqërore...Kam pasqyrën e pastër që nuk më mashtron dhe kam të dhëna tepër shumë për të parë veprimtarinë e gjithë familjarëve,miq e dashamirëve kah i kam,pa dallim se kush prej tyre peshon më shumë e kush më pak në këtë rrugë të lavdisë së kombit tonë.

2100 Artikel (263 Faqe, 8 Artikel pro Seite)