Info Çetta

Publicistikë e pavarur

Artikel Übersicht


Të prononcohesh,jo gjithherë është lehtë kjo punë (Komentime )

Që nga e dilja kur doja ta komentoj një link mbi rastin Limaj unë isha i zënë më shumë çka tjetër por edhe heshtja nuk me shkonte. Jo pa të drejt z. Jakup Krasniçi para pak ditësh tha : ( Le të prononcohet Qeveria njëherë e pastaj unë ) më shumë të drejt tha z. Krasniçi.

Qeveria e kuptoj se ajo çfarë po ndodh është pa ngjyrë dhe me plotë pasoja dhe prononcimi ishte i duhur por sa do ketë veprime. Jakupi tani nuk do duhet të prononcohet fare pa dallim qe kishte premtuar nga fakti se dihen qëndrimet e tij,krejt efekti pozitiv ishte të nxitet reagimi i Qeverisë.

Plus minus diçka tek ne nuk është në rregull,dikush e ka ngrënë piten dhe tepsia është aty thotë populli. Të gjithë presim që drejtësia të vepron dhe më pas futen gjitha mekanizmat për ta djeg kush kënd mundet dhe kështu të shpëtojnë sa e sa kasap të ekonomisë së vendit tonë.

Ku është Gjermania ekonomike e Kosovës siç ishte Gjakova e Mitrovica të mos flasim për gjithë Kosovën dhe mjerimin e sajë politik ekonomik e social ?.

More,pa një gjykatë të fortë e të pavarur produkt i kërkesave të popullit për drejtësi vendi nuk do e marr veten kurrë. Unë e as tjetri nuk ndajmë drejtësi por e kërkojmë atë...

 

Ja Linku në facebook dhe reagimet:

Urim paksa më i veçantë 100 vjet përpjekje (Aktivitete-ftesa-pergjigje)

Urim paksa më i veçantë 100 vjet përpjekje

Urimet e reja më foton e vjetër,ndryshimet nuk kishin si të mos jen progres.


Lavdi jetës dhe veprës së gjithë të rënëve në krye më veprën dhe jetën e komandantit Adem Jashari,ditëlindja e të cilit festohet sot 28 nëntori, lavdi gjithë atyre të cilët në shekuj dhenë nga vetja për atdheun i cili nuk vdes kurrë.
Të na rroj atdheu,të na rroj kombi drejt rrugës së pavarësimit nga pushtues shekullore të tij. Ishin 100 vjet përpjekje këto pa asnjë kthim prapa,ta festojmë këtë shekull përpjekjesh të sigurt se finalja na bashkon në festën e madhe,e gëzofshim atë.
Luzern 27.11.2012
Xun Çetta

Manifestimi i 100 vjetorit të pavarësimit të gjysmë Shqipërisë mbajtur në Shkup, (Tubime)


Tash e sa ditë gati muaj të terë që kur shqiptarët po merren më manifestimin e festës 100 vjet shtet. Dëgjuam,pamë dhe po përcjellim në vazhdimësi se si po mbahen këto manifestime,por deri tani ajo që la mesazh historik ishte manifestimi i këtij përvjetori të lavdishëm që u mbajt në Shkup më 25.11.2012.


Intervista më Salih Kabashin rreth FGJUK-së Lubjanë 1990 Video (Intervista)

Kanë kenë,janë dhe do dalin gjithë ata të cilët në vazhdimësi më urdhër nga kanalet e tyre të pista dirigjimi në politikë,kanë bllokuar e minuar projektet në kohën e duhur për të dal dhe shfrytëzuar vet si projekte ato. Kjo nuk guxon të kuptohet tashmë si mani e tjetrit për tu duk vet por si plagë e cila nuk po shërohet lehtë. Ata shpejt do ta kuptojnë se edhe vet ishin të manipuluar dhe gjithherë në momente të caktuara i kanë venë në lojë dhe përçarë mes veti.

Një libër me kujtime e dëshmi autentike për përpjekjet titanike Autor Naser Kuka (Nga autor tjer)

Ballinat e librit

Shkruan: Berat LUZHA
22.11.2012


Libri “Nga lëvizja ilegale te UÇK” i Naser Kukës, i përuruar më 20 nëntor 2012 në Prishtinë, në kuadër të 100-vjetorit të ngritjes së flamurit në Vlorë, është një libër, një vepër e rëndësishme monografike, që lidhet me veprimtarinë atdhetare të autorit, por që shpalos një varg ngjarjesh dhe paraqet një numër të madh veprimtarësh të çështjes kombëtare në komunën e Kaçanikut, në Kosovë e më gjerë.

Pluralizmi politik në situata krizash (Komentime )

Pluralizmi politik në situata krizash

I dua tre besnik si vetën time dhe një pak më ndryshe në pluralizëm për ti përballuar krizat politike që na presin si komb,kështu garantoj fitoren dhe përgjegjësinë para këtij koalicioni.

PS:

© Luzern 2012 - Foto dhe tekst Xun Çetta

 

Rivarrimi i Ahmet Zogut në Shqipëri (Komentime )

Më keqardhje këto ditë nuk jam kyç në debate e as prononcuar rreth kthimit dhe rivarrimit të eshtrave të Ahmet Zogut në vendin e tij dhe disa tema apo ngjarje tjera të cilat po vlojnë këto ditë. Më komente të shkurtra ku kuptohet qëndrimi im nuk kam munguar por jo të japi ndonjë kontribut më të ngjeshur në këto ngjarjet e fundit.

 Nuk po kyçem dhe po me humb vullneti për tu kyç ngase po vuaj kur po shohë se këto janë gjëra të cilat për kaq dekada i kam komentuar disa herë dhe kam dhenë analiza më të plota. Fatmirësisht tashmë dal nga dal po krijohen mundësit ideale ti klikojmë ato në kohen kur kemi komentuar apo jemi prononcuar rreth temave të ndryshme. E keçja pse nuk mund ti bartim në këtë formë edhe aktivitetet e dekadave të më hershme edhe pse të gjitha si aktivitete i kemi ato,sigurisht se si e keqe dhe fatkeqësi kjo po mbetet plagë në kushtet tona financiare për të publikuar.

,,Bota Sot” si njëra nga gazetat e cila gjurmon aferat dhe më pa durim pret ato vetëm për sensacion,kësaj radhe kishte bërë një përmbledhje mbi rivarrimin e Mbretit Zog,përmbledhje kjo nga e cila do barti fotot dhe tekstin e plotë për të mos shpërfill artikullin e këtij mediumi për kundra më ndihmën e vebmaster-it të faqës time po ja përpunoj fotot e saja pa i dhënë të drejtë  për të me akuzuar për plagjiat.

Fillimisht,pa humbur kohë po barti një koment timin më rastin e vdekjes së Leka Zogut ku shpresoj te ketë mjaft prononcim dhe mesazh për të ardhmen tonë si dhe për aq artikuj,komente e tryeza historianësh sa dëgjova e lexova këto ditë mendoj se nuk kam çfarë thëm më shumë ngase në kaq pak përshkrim këtu i gjejmë bindjet e mia bashkë më mesazhin:

 

Lexim të qetë uron Xuni i cili po vazhdon në tjera telashe për kohën që na pret.

 Luzern 20.11.2012.

 Xun Çetta

-----------------------------------------------------.

 Linku i lëshuar në facebook më 03.12.2011 nga .Jozef Radi.

Komentet :34 sosh,unë isha i fundit pra i 35.ti

Xuni Datë 07.12.2011 në Facebook dhe Uebfaqet e mia:

Përshëndetje të nderuar shokë,miq e disa bashkëveprimtar,të nderuar zotërinj e mjerisht jo edhe zonja apo zonjusha të këtij debati që nuk po i shoh e as lexoj më shumicë këtru. Në mungesë kohe unë ju lexova si në shpejtësi dhe jo me përqendrim të theksuar tek sejcili prej jush pa dashur ta nenvlehtësoj dikë por thjesht kurreshtja më e madhe në lexim anoj nga disa miq,shokë e bashkëveprimtar në këtë debat.

Do dëshiroja të merrem më secilin veç e veç më emër pikërisht pse i lexova dhe kuptova në vlerësime të kundërta. Kjo për mua është vlera të cilën e synoj ta kemi si shokë,miq e veprimtar,tani pse jo edhe publicistë.

Ju dua ,ju çmoj dhe respektoj vetëm si të tillë ngase kështu do kontribojm për zbardhjen e realiteteve të cilat i ka fshehur pushtetari sa herë që është ndërruar pushteti. Do doja të debatohet më kundër argumente por kurrë të zemërohemi dhe largohemi si kontribues,kurrë të acarojmë raportet mes nesh.

 
Prej se jam bërë të di diçka në historinë politike kurrë nuk kam marr besim bllanko as në lider e as pushtete të cilat po ndërrohen aq taktikishtë për ti mbuluar gjurmët e njëri tjetrit në emër të gjoja po akuzojnë njëri tjetrin ,formë kjo për të ardhur dhe qëndruar vet në pushte. Aty qëndrojnë trathtit por edhe doza patriotizmi ,aty qëndrojnë marrëveshjet e nënshkruara,ato publike të kamuflluara më diplomaci por edhe marrëveshjet e fshehura të cilat zbardhën vetëm pas rënies së tyre...


Kjo nuk është fjalë goje e as veç e shkruar por realitet i cili zbardh qëndrimet e mija vetëm si të tilla pa dallim kohesh apo pushtetesh . Populli ynë mjerisht akoma ka nevojë për një udhëheqës dhe pushtetin e tij të ëmbël por jo fuqiplotë parasë të verifikohet si i ndershëm dhe besnik i vendit dhe kombit tonë.


Nuk ishte ëmbëlsirë politike Ahmet Zogu e as pushteti i tij më ato të këqija që bëri por jo aq sa ka propaganbduar Enver Hoxha dhe pushteti i tij. Nuk ishte ëmbëlsirë politike Enver Hoxha e as pushteti i tj me gjitha ato të këqija krahas të mirave por jo aq të këqija sa propaganduan ish komunistet e konvertuar në demokrat madje se fundit Zogist.

Më në fund,nuk ishte ëmbëlsirë politika e ,,Pëllumbave të paqes " në kohë pushtimi klasik ashtu siç nuk na doli ëmbëlsirë politike as politika e jo pak të quajturve të luftës ,,Shqiponja apo luaj"të luftës.

Tek ne si popull ka nevojë të instalohet ligji mb të gjitha dhe zbatimi i tij,pastaj fjala e lirë ,kritik ndaj të keqes dhe lavd ndaj të mirës pa dallim nga vinë ato. Kjo pa anësi të bëhet rregull në vlerësimet tona nëse dom të shkojmë drejt andej kah kombi ynë pa ndalshëm do të shkoj por është në nderin tonë që të mos ngadalësojmë e aq më pak vështirësojmë atë rrugë.
Momentalisht duhet te bindemi ne qe shkruajmë e pastaj ta bindim dhe vetëdisojm lexuesit tone ,popullin në përgjithësi më faktin se deri me sot gjitha të arrituarat në histori kanë qenë janë dhe mjerisht po mbesin produkt apo meritë e sakrificave të popullit tonë dhe veprimtarëve të kombit që nuk ndalën së vepruari e jo se kanë qenë apo na qenkan produkt i kancelarive diplomatike dhe politikanëve tonë. Kjo fatkeqësi nuk do duhej të vazhdoj por ja se edhe për një kohë kjo rrugë e rezistencës duhet vazhduar.

Unë siç besoj keni vërejtur, po bëj çfarë është e mundur që realitetet e hidhura të kohës sonë të zbardhën mundësisht sa ne jemi gjallë qoftë edhe më ballafaqime mes nesh në të kundërtën gjeneratave të reja po u lëmë po të tilla ngarkesash më të cilat po debatojmë tani.
Kjo që gjërat të hulumtohen aty për aty ka dy vlera,pra veçse pjesërisht parandalon falsifikimin e historisë kjo edhe përshpejton rrugën andej nga kombi ynë nuk ka të ndalur.
Ne do duhet të planifikojmë se si ti ndihmojmë vlerat universale të njerëzimit në këtë planetin tonë të mbushur më mëkate e jo te ngelim duke menduar vetëm për vete dhe duke pritur ndihmën e tjerëve.

Shpresoj që debatet të vazhdojnë këtu dhe në tema tjera vetëm në këtë frymë bashkëpunimi me argumente dhe kundër argumente ngase vetëm kjo është vlera. Historia nuk guxon të mësohet edhe ashtu edhe kështu por guxon dhe duhet ti kristalizon edhe të mirën edhe të keqën dhe autorët e tyre .

Miqësisht ju uroj kontribute tjera në format më të mira të mundshme pë të ndikuar dhe ndryshuar situatën.

 

Miqësisht Xuni

 

Më shumë në :

 

http://info-cetta.blogspot.ch/2011/12/nderim-dhe-mirnjohje-per-nji-mbretnga.html


 -----------------------------------.

Tani nga ,,Bota Sot"

Rivarroset në Mauzoleumin e familjes mbretërore Mbreti Zog

Bota Sot | 17.11.2012 01:39

(I plotësuar) - Pas 51 vitesh eshtrat e mbretit Zogu I do të prehen në Tiranë në një mauzole të ndërtuar së fundmi për anëtarët e familjes mbretërore. Eshtrat e mbretit të parë të shqiptarëve erdhën dje në Atdhe, ndërsa në aeroportin ndërkombëtar “Nënë Tereza” arkivoli i mbështjellë me flamurin kombëtar u prit me të gjitha nderimet shtetërore.


Pauzat nuk i preferoj a po me imponohen ato (Rrefime nga ditari)

Jam i zënë pikërisht më aktualitetin politik qe nuk po mund të jem publik.

 

Ja vetëm ca video nga Uebfaqja tjetër :

 

 

 

1. Video:

 

Prezantim i shkurtër në RTK : Kush është Kandidati i pavarur X.Çetta për zgjedhjet nacionale 2001.

 

 

 

http://info-cetta.blogspot.ch/2011/11/prezantim-i-shkurter-ne-rtk-kush-eshte.html

 

 

 

2.Video

Takimi i ish të përsekuturve .Politik në Shqipëri-A.Demaqi, Shaip Muja dhe Xuni:

 

 

http://info-cetta.blogspot.ch/2011/11/takimi-i-ish-te-persekuturve-politik-ne.html

 

 

 

 

 

3.Videi

 

Takimi i LDK-së mbajtur më 01.11.1991 në Hizkir.

 

 

 

 

http://info-cetta.blogspot.ch/2011/11/takimi-i-ldk-se-mbajtur-me-01111991-ne.html

 

 

 

1731 Artikel (217 Faqe, 8 Artikel pro Seite)