Ndonse të gjithë nganjëhere shkelim të drejtat themelore të njerëzimit por lum ai i cili reagon më kohë kundër shkeljeve dhe akoma më me fat është ai i cili më pas, vetkontrollohet për ta ndalur krimin.

Rusia si fuqi botërore, kurr nuk reagoj kundër ndonjë shkelje të padrejtësive çfarë ka mund të ndodh e ti aplikoj Amerika si fuqi në vehte sado që ka bërë padrejtësi sekundare në luftë primarre kundër terrorizmit. Nuk ka reaguar kurr Rusia ngase vet është e mbytyr në ato politika krimi jo të dukshme në publik por më pasoja të mëdha.

Kontribut të mirë kundër shkeljeve më rastin e burgjeve private dhe ilegali siq ishte ai i Guatemalës etj dha Zvicëra si shtet i vogel por më potenciale të mëdha të ruajtjës së moralit shtetëror , kontibut pra konkretish dha zonja e madhe Micheline Calmy-Rey e cila shperthej kundër këtyre padrejtësive me çka qoj mesazh të sinqert e miqësor tek SHBA që të ndermarr masa dhe ti ndryshoj këto politika, mesazh ky nga ku SHBA i mbylli ato burgje krejtësisht ilegale dhe të pa kontrolluara nga dikush tjetër.

Rusia duke kujdestaruar në padrejtësi madje më dorë të zgjatur atje, kurr nuk ka ndermarr diqka konkrete kundër padrejtësisë… Kjo e keqe edhe mund ti kushtoj asajë nese nuk tregohet më kohë në luftë kunder krimit të politikave ekspansioniste dhe të pa drejta në krizat e rrezikshme për globin siq ishte lufta e ndyerë Serbe dje në Kosovë dhe kjo tani në Siri.

Rusia suksesin e parë mund ta ketë sapo të fillon e vetkontrolluhet në këto situata. Lëshime  e shkelje ka gjithëandej dhe në çdo kohë aq më shumë kur ndezën vatra luftë, por vetkontrolli duhet të mos i mungoj asaj.

Vlladimir Putin nuk duhet të kërrcnoj se nese edhe njëher ndodhin bombardimet ne do kunderpergjigjemi ! jo ngase kështu po merr fajsinë e vet akomulimit të armeve kimike !!! Kjo e rëndon situatën në vend se ta evitoj dhe bëj perpjekje që ta ndalim krimin më armë kimike kunder njerëzimit.

Vendimi SHBA-Angli-Francë për ta bombarduar qerdhën ku po kërrcnonte të shperthej sulmi berthamor me helme vdekjeprues për njerëzimin po e fiton perkrahjën morale para bote, e ta fitosh betejën morale në këto kriza të rënda, tjerat vijn më vonë, më veshtersi por beteja kështu fitohet më leht.

Luzern 14.04.2018

Xun Çetta