Baton Haxhiu sikur na thotë : Deshmitar sa të doni, bile i reprizojm nga një proces në tjetrin.

Procesi gjyqësor i këtij deshmitari është i përfunduar dhe tani ky është i denuar. Nuk mund ti thuhët në të njëjtën kohë edhe deshmitar edhe i dënuar apo aq më pak, siq shpesh herë lexojm në proceset tona gjyqësore ku të pandehurit apo të akuzuarit, sipas nevojës dhe interesave të hetuesisë, herë i thonë i pa ndehur e herë deshmitar. 

 

 

Drejtësia, mjerisht akoma deri më sot nuk e ka specifikuar dallimin mes deshmitarit njëkohësisht i pa ndehur apo i akuzuar dhe denuar, nga deshmitari pa ngarkesa dhe akuza rreth tij. Këtu, logjikisht dallon cilësia dhe besimi në këto dy kategori deshmitarësh dhe pa dallimin e cilësisë së deshmitarit, drejtësia nuk është bash e plotë.

Hetuesija, padrejtësisht kur pala i nevoitet si deshmitar, fillon dhe krijon sinqeritet e besushmeri mbi të edhe pse i akuzuar apo denuar dhe kur është në pyetje denimi i tij, po ai person nuk posedon më ato vlera sinqeriteti e besimi çfarë i stolisëshin nga hetuesija sa ai ishte në cilësinë e deshmitarit.

Nuk mund të themi se janë fjalë bohshe dhe krejt pa vlerë çfarë thonë të quajturit deshmitar në të njejtën kohë të akuzuar e denuar për krime ata apo ato, por, edhe nuk mund ta barazojm besimin e tyre si deshmitar më atë çfarë thonë deshmitarët e pa implokuar në krime.

Jo gjithëhere por në shumë raste njihët fakti kur nga deshmitarët nen aktakuza apo nga vuajtja e denumeve të rënda e në veqanti karakterit tyre të ult, prodhohët krimi juridik, një gjellë kjo e cila ja qon barkun drejtësisë.

Këtu, normalisht se kemi mjaft material për hetuesinë dhe ka mjaftë reflektim ku percjellësit e proceseve dhe këtyre problemeve mund ta nxjerrin një konkludim gati të sakt më e pa ato çfarë thuhën këtu.

Më shumë dhe VIDEO nga deshmitari për Specialën Shkumbin Mehmeti TV Klan Kosova 11.01.18 :

https://youtu.be/lucW0qyDVmI

Momenti kur flet për tentim vrasjen e planifikuar edhe të  Xhavit Halitit:

https://youtu.be/lucW0qyDVmI?t=1590

Luzern 12.01.2018

Xun Çetta