Info Çetta

Publicistikë e pavarur

Artikel Übersicht


Një ditë e mrekullueshme në Valbonë ku nuk ka Koronë por doli diqka të na deshpron !!! (Rrefime nga ditari)

  Vërtetë ika nga Kosova drejt e në Valbonë ku po thujhet se nuk ka Koranë e nga këtu Deti në Shengjin prap do të na ndihmon por koha mjerisht po ndryshon.

Vizita e Kullës së Mic Sokolit në Bujan ishte e zymt ngase po këtu në ketë lagje sapo kishte ndodhur një tragjedi ku nga korenti humbi jeten një qun i ri dhe u bë e pa kuptimt ta vizitojm edhe shtepinë e Sali Manit aty afër. Kështu e ka pas dhe e ka jeta, gëzim e hidherim shkojn bashkë por jeta vazhdon.

Valbonë 04,08.2020

Xun Çetta

Fotot në Facebook :

https://www.facebook.com/xcetta/posts/3418761784810594

 

Dita e tretë e Kurban Bajramit dhe vizita bërë varrëezavë të prindërve tonë (Rrefime nga ditari)

   Që nga mengjesi i mirë e më diell, ditën e kalova kryesisht në Fshatin tim të mrekullueshëm, edhe sot pos vizitave tjera na nderuan edhe vizitat e fëmive për Bajram, pati nga ata të cilët kishin qen edhe dje dhe u kënaqa kur i pash sot ngase ma kujtoj femirinë tonë kur më kujtohët femiria ime kur kishte raste që femija për të bërë Bajram dy herë, ata ndrronin veshjën duke hjekur apo veshur një këmishë apo fanelë tjetër !!! Kjo ndodhi edhe sot dhe u ndjeva tepër i kënaqur sa që pos sheqerkës, bombonës  apo piskotës, unë vendosa tu japi edhe nga një euro për çdo fëmi që erdhi për të na nderuar. E perseris apo e nenvizoj, ishte kënaqësi për mua ta kujtoj tani edhe praktikisht femirinë time dhe po aty, nga aj moment, fillova edhe më nga një euro çdo femiu.

Pas dite bashkë më shoqën shkuam për ti vizituar varrezat e prinderve tonë në dy fshatra të po kësajë Komune, pra në Fshatin Uçë dhe varrezat e Fshatit tim Trubuhoc ku ishim edhe para dy jave ngase i kemi këtu afer.

Kështu perfunduam këtë ditë vikendi si permbyllje të Kurban Bajramit.

Trubuhoc 02.08.2020

Xun Çetta

info.cetta

Facebook :

https://www.facebook.com/xcetta/posts/3410888735597899

 

 

 

Dita e dytë e Kurban Bajramit ndryshe nga dita e parë (Rrefime nga ditari)

    Dita e parë e Kurban Bajramit në Prishtinë filloj më Bill Clintonin, pastaj më disa të aferm të gruas, pra shkurt e shkurt me të afermit e Sevdisë e pastaj drejt e për Radavc ku në këtë vapë gushti atje ke të ftoht, pra tek Ujvara e Radavcit bashkë më familjar.

Dita e dytë e Bajramit fillimi ishte në kafën e mengjesit, kuptohët të gjithë bashkë në Restorant Rina në Banjë të Pejës e pastaj në shtepi dhe më pas në drekë tek vëllau ku serish prita vizita, madje edhe fëmijt të cilët bëjn Bajram bash si në kohën e femirisë time. Ishte kënaqsia më e madhe kur femijt na nderojn më ardhjën dhe pritjën e tyre për Bajram.

Trubuhoc 01.08.2020

Xun Çetta

Fotot në Facebook :

https://www.facebook.com/xcetta/posts/3407214232632016

 

 

Denoncimi publik i krimit politik dhe atij nder qytetar i vetmi mekanizëm suksesi në vendin tonë

  Në gjitha shtetet ku nuk funksionon ligji, ashtu si në të kaluarën edhe tani, i vetmi mekanizëm i cili sadopak ndihmon, mbetet denoncimi në publike.

 

Denoncimi publik i krimit dhe imoralitetit ordiner nganjëherë është më efikas dhe më i suksesshëm se sa vet intervenimi i shtetit ligjor pa e nenvleftësuar ligjin i cili mjerisht nuk po funksionon në shumë shtete.

 

Tash dy vite pa Demaçin !!! po, edhe kështu jeta në perpjekje vazhdon (Akademi Perkujtimore)

 Mjerisht për ditë e më keq vendi ynë po mbetet pa hulumtues të mirëfillt, të pavarur e të gjithëanshëm për ti pasqyruar rrjedhat ashtu si ishën, të mësohën realitetet e atyre rrjedhave historike më të mirat dhe lëshimet të cilat gjithëandej perbirohën kudo dhe tek secili popull. Ademi, ikona e rezistencës sonë Kombëtare do të kujtohët, lexohët e mësohët më original akoma më mire e më shumë pas vite e vite kur jo vetëm kombit tone por gjithë popujve në botës do tu mungon një ikonë i perkushtuar siq ishte Ademi i kombit tone. 

Pas kaq kohe edhe një sqarim : Unë këtu nuk i krahasova si po i lexoj disa komentues por realitetin e tyre e tregova (Akademi Perkujtimore)

  Po, po, pas kaq kohe edhe një sqarim : Unë këtu nuk i krahasova si po i lexoj disa komentues por realitetin e tyre e tregova dhe më pergjegjësi të plotë, në emërin e njohur Rugova familjën Demaçi e ngushllova

Lexo nga lajmi për vdekjën e z.Demaçi, vdekje e të njejtit fat çfarë kishte z. Rugova, Xun Çetta facebook 27.07.2018

Demaçi-Rugova ishin dhe mbetën vet Kosova, LAVDI atyre

Afisuar më sqarimin sot 27.07.2020 Facebook :

https://www.facebook.com/xcetta/posts/3392105710809535

Tash një vit dhe situata pak më ndryshe sot por ende më elemente të vjetra politike !!!

   Unë nuk mund të shkruaj në këtë vit diqka më shumë parase të rilexohet dhe shikohët gjithë ajo çfarë kam thën sot një vit më parë ...Tani jemi në pandemi të Corona virusit, jemi në prishje të rezultateve për çfarë votoj populli, jemi në perpjekje për ta rikthyer situatën e vjetër e cila e shkatrroj vendin se dhe jemi në perpjekje për ta penguar këtë tentativë vrasje të vendit dhe kombit tonë.

Unë edhe pse në dukje heshtak, nuk po rri e as pushoj edhe pse në pushime jam, unë vertet jam vetkarantinuar por takime të rregullta mbaj dhe serish po kthehëm në fshat që një hajr për vehte ta bëj. Jeta na përplasi në kaq beteja por të u rezistojm po se po.

Lexo nga tash një vit, Xun Çetta facebook 22.Juli 2019 : 

 

Pas kthesave të sukseshme serish po rrëshqasim në rrugëkryqin e vjetër politik

Afishuar më shtesën sot 22.07.2020 :

https://www.facebook.com/xcetta/posts/3375612632458843?notif_id=1595401862925402&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

Po mirëm më të kaluarën që ta kujtoj e mos harroj atë dhe njëkohësisht të tashmën më leht ta shijoj, hulimtimi është një kënaqësi tjeter e imja kjo

   Ky dru bugu i vjeter mbi 150 vjet, i punuar nga Babqyshi im Ramë Çetta të cilin nuk e kam njohur e as që isha i lindur sa ai ishte gjall, ka qenë një dru ky, një trup bugu i qar në dysh dhe i perpunuar më zhlepim i cili ka sherbyer si presë apo si digë e vogël për ta zënë ujin dhe të ujitën bashqët tona. Kur tash krejt vonë pas lufte, është rregulluar dhe ngushtuar shtrati i Lumit të vogël këtu para lagjës tonë siq shihët në foto, ky trup bugu mbi të cilin më shumë se 100 vite ka kaluar uji i Lumit, tani pa perkujdesje është hjekur nga Lumi dhe mjerisht i dëmtuar keq dhe pa interesim është hudhur anash ku e ka mbuluar harresa e njeriut bashkë më bari e therra tjera.

Kur e pash të mbuluar aty sa që mezi shihej, e nxora dhe pa e lodhur mendjen aq shumë, konstatova se ky bug mban kujtimet e mija si fëmij që kur e zenim ujin e nganjëherë edhe laheheshim gjegjesisht freskoheshim edhe pse Lumin e Bardhë e kemi po këtu afer, punë 300 metrash nga i cili ndahet ky Lumi i vogel këtu.


2237 Artikel (280 Faqe, 8 Artikel pro Seite)